Asakusa, aquest és el barri on visc, i la foto del costat són les guapes de les meves amigues que van venir a visitar-me per les vacances de Nadal, passejant pel Sensoji 浅草寺. Asakusa és un dels barris antics de Tokyo 東京 que encara conserva les casetes baixes, tal i com era aquesta gan ciutat abans que quedés destruïda per les bombes de la II GM. La veritat és que és una meravella sortir per Shinjuku 新宿, Shibuya 渋谷, Roppongi 六本木... amb tots els seus alts edificis, plens de gent, de soroll, de trànsit i de neons de tots colors, i al vespre tornar a Asakusa 浅草, és com trobar-se en un petit poblet tranquil i acollidor, amb plantes que decoren les portes d'entrada de les cases.
A principis de segle aquest barri va ser un dels centres d'animació nocturna de la ciutat, com diu Ryouku Saito "Ueno 上野 és per als ulls un parc panoràmic; però Asakusa és per a la boca, un parc per a menjar i beure... Quan un va a Ueno sent que el dia de feina encara no ha acabat. Quan un va a Asakusa sent que s'ha tret de sobre la feina del dia següent". Asakusa era el que va ser Montmartre a París, o el Paral.lel a Barcelona. Yasunari Kawabata, un dels grans escriptors japonesos, el descriu així: "Asakusa és el cor de Tokyo. Asakusa és un mercat humà [...] Asakusa és el territori perfecte pels enganys". Però la destrucció provocada per la II Guerra Mundial va fer traslladar aquest centre d'animació cap a altres zones de la ciutat com Shinjuku o Shibuya, així que ara és un barri tranquil al voltant del temple Sensoji 浅草寺.
Segons una llegenda, el 628 els germans Hamanari i Takenari Hinokuma pescaven en el riu Sumida 隅田川 (que atravessa la ciutat de Tokyo), van notar que havien pescat alguna cosa, però al estirar la canya... van veure que no era un peix, sinó l'estatua de la deesa Kannon, la deesa budista de la mercè (toma ya! sense saber-ho, deu ser per això que dec haver anat a parar precisament en aquest barri! és el destí! jajajaja!). La van tornar al riu, però cada cop que anaven a pescar, la deesa tornava a enganxar-se a la seva canya. El 645 doncs, van decidir construir-li un temple, el Sensoji 金龍山浅草寺, el més antic de Tokyo.
El temple ha hagut de ser reformat moltes vegades, com per exemple després del gran terratrèmol del 1923, quan va quedar completament destrossat; però el que ara es pot visitar és el que es va fer després de la II GM, la seva reconstrucció va transformar aquest temple en un símbol de renaixamnet i pau per als japonesos. Dins del Sensoji es conserva l'estatueta original de Kannon 觀音 (que és la Guanyin xina!) és una petita estatueta d'or, però la tenen ben guardadeta, és a dir, que els visitants que van al temple no poden veure-la així com així! Només la mostren en comptades ocasions!
Asakusa era el barri dels comerciants, ja des d'antic estava ple de botigues on es comprava a l'engròs, per això aquest és el barri natal del Manekineko! 招き猫 el gatet que hi ha a tots els comerços orientals! sí, sí! d'aquí és aquest petit però famós personatge!
El barri que envolta el temple està molt concorregut i ple de botigues i llocs per menjar. Es pot accedir al temple per molts llocs, però el més típic és atravessar la Kaminarimon 雷門 o porta del tro, decorada amb un gran llum vermell, que separa el món quotidià del món diví, i recórrer els 250 metres del Nakamise-Dori 仲見世通り, amb les seves 89 botigues plenes de souvenirs, galetes, pastes, te, visitants i turistes per finalment arribar al Temple.
El barri es desenvolupa a la ribera del riu Sumida, que desenvoca a la badia de Tokyo (on ara hi creix un dels barris més moderns de la ciutat), i acull el parc d'Asakusa 浅草公園, que sincerament, més que parc, és un llarg i ample passeig al costat del riu, conegut sobretot pels seus cirers que durant el mes d'abril, magnífica època per a visitar Japó, sembla que ofereixen un bonic espectacle. La resta de l'any, aquest parc, que jo anomenaria passeig, acull una gran immensitat de sense sostre; Asakusa, entre d'altres coses, és el barri on hi habiten més SDF de Tokyo!
Per raons obvies ja esmentades, la majoria d'edificis de Tokyo són posteriors a la II GM , i Asakusa concentra una gran quantitat d'edificis dels anys 50 i 60. Entre ells, es poden trobar molts Ryokan 旅館, que vindrien a ser uns hotels tradicionals japonesos herència de l'època Edo (1603-1868), quan els viatgers necessitaven aturar-se, i que encara conserven les habitacions amb tatami i els banys comunals. També hi ha molts Onsen 温泉 que vindrien a ser balnearis, on la gent té el costum d'anar-s'hi a banyar i fer-hi vida social (homes amb homes, i dones amb dones! sense barrejar-se, que la gràcia és posar-s'hi despullat!). A part, i com a tot Japó, tan se val on siguis, poble o ciutat, tan se val que siguis al centre o a les afores, Asakusa també té el privilegi de tenir milers i milers de ... カラオケ ... karaokes!!!
Asakusa també acull el carrer Kappabashi 合羽橋, carrer on venen tota mena d'utensilis de cuina, tant per a restaurants com per a la casa, mobles de cuina o menjador, i els models de plàstic dels plats que ofereixen els restaurants, molt útils per als guiris que no entenem la carta del menú!
Asakusa, com tants d'altres barris de Tokyo, acull un petit parc d'atraccions. Als japonesos els encanten els parcs d'atraccions, Tokyo n'està ple, i els japonesos hi passen fantàstics moments, el d'Asakusa és el Hanayashiki 浅草花やしき, el més antic de tot Japó.
I què més té Asakusa que no es pot trobar a la resta de la ciutat?! El fantàstic, meravellós i estupendíssim edifici Asakusa Cribe 2, casa meva! el lloc més barat amb habitació individual més barat de tot Tokyo! :-) casa que acull unes 15 persones, la majoria japonesos la mar de simpàtics! Val a dir que, tot i que certament les habitacions són petites, la meva és bastant millor que la que mostra el video, de fet, crec que tinc la millor habitació de tota la casa!
Així que aquest és el barri en el què passo aquests 4 freds mesos d'hivern, i en el que acolliré la primavera esperant veure com floreixen els cirers de la ribera del Sumida.