El 12 de desembre de 2009 vaig arribar a Tokyo per passar-hi una temporadeta, i per aclamació popular, vaig començar a deixar el rastre d'algunes de les meves aventures i impressions al país del sol naixent. Des de llavors, que passo els freds hiverns a la ciutat nipona, i aprofito aquest temps per anar fent articles que permetin conèixer una mica més aquest fantàstic país!
dijous, 22 de març del 2012
Ara que els pruners ja han florit!
dilluns, 19 de març del 2012
Saint Patrick's Day

dissabte, 17 de març del 2012
Hivern fred, beguda gelada
dimecres, 14 de març del 2012
Exposició Internacional d’Orquidies al Tokyo Dome - 世界らん展日本大賞

dilluns, 12 de març del 2012
100% Chocolate & Cafe
Una de les coses que se’m fan més difícils a Japó és no poder gaudir d’un bon cafè i de la xocolata negra i amarga. De cafè n’hi ha, però ben lluny dels fantàstics espressos que es poden degustar a molts locals de Barcelona. De xocolata en venen a tot arreu, però gairebé tota és amb llet, i la que és negra és extremadament dolça pel meu paladar. El concepte de cafè espresso i de xocolata “bitter” que tenen aquí no s’adapta gaire al meu. De totes maneres, que sigui difícil, no vol dir que sigui impossible, vol dir que simplement costa més de trobar i de pagar.
El millor cafè que he trobat ha estat a l’”Accademia”, una petita escola d’italià a Ochanomizu, on en Paolo, el director, em va invitar a un dels millors cafès que he tastat en la meva vida. Però com que no és un lloc per anar-hi habitualment a prendre cafè, la millor alternativa és el Segafredo, jo solc anar al de Shinjuku, el més proper a la meva escola.
Passejant per Omotesando es pot fer una paradeta en el Lavazza (a preu d’or, però amb fantàstiques vistes), i fins i tot entrar a Omotesando Hills i flipar amb la botiga de “Jean Paul Hevin” i els seus fantàstics bombons. O arribar-se fins a la deliciosa “Maison du Chocolat” a deleitar-se amb les més refinades textures, que també poden degustar-se a Ginza, zona en què evidentment, també es poden trobar altres delicioses botigues com la de Pierre Marcolini.
Però no totes les opcions són tan cares, pels amants “bimbos” (=pobres en japonès) de la xocolata hi ha un lloc estupendu a prop de l’estació de Tokyo, el “100% Chocolate & Cafe”, de la casa Meiji (marca de xocolata japonesa). Una botiga-cafeteria on es poden degustar tota mena de productes de xocolata. Hi ha diferents pastissos, els quals pots omplir amb la crema de xocolata que més t’agradi (amb macadamia, amb avellanes, negra, blanca, ron amb panses...). Tauletes de xocolata de tota mena de gustos i colors. I fins i tot begudes de xocolata, amb una varietat excel.lent: batut de xocolata i cafè, brutal! Està just al costat de la sortida 5 de l’estació Kyobashi – 京橋 (la número 5 de la línia Ginza – 銀座線), facileta de trobar i no excessivament cara.
diumenge, 11 de març del 2012
Incendi a Asakusa
Abans de sortir de casa he sentit moltes sirenes, però no n’he fet ni cas, cada dia se’n senten unes quantes, i tampoc no m’ha semblat que paressin tan a prop d’on estava. Al sortir, he hagut de desviar-me, doncs el final del carrer estava tallat pels camions dels bombers. Un enorme desplegament de bombers, ambulàncies i policies han desembarcat a Asakusa per socórrer el foc de l’edifici que es veu a la fotografia.
M’ha sorprès que no hi havia una gran quantitat de curiosos. De fet, contràriament al que passa a Barcelona, hi havia més bombers que no pas curiosos! No sé què és el que haurà passat en realitat, ni si hi havia gaire gent dins de l’edifici, però un cop més, l’efectivitat i el desplegament d’efectius nipó ha estat impressionant! Ara suposo que l'edifici per dins deu estar fet pols, però per fora té el mateix aspecte de cada dia, excepte que quan passes a prop se sent l'olor d'edifici recremat.
divendres, 9 de març del 2012
Hina Matsuri - 雛祭り


Des de fa més de mil anys, el 3 de març és el Festival de les Nines a Japó, el Hina Matsuri - 雛祭り, que és el mateix que dir el dia de les nenes. La festa va començar a celebrar-se en l’era Heian (平安時代 - 794 – 1185). I des de l’època Edo (江戸時代- 1603 – 1868) es decoren les cases amb l’Altar de les Nines.
Aquest dia es demana als déus felicitat i salut per a les nenes de la casa. A la filla de la família, des de petita, se li regalen unes nines – 人形 vestides amb kimonos tradicionals per a poder fer l’altar, que s’ha de muntar a principis de febrer i es col.loca en un lloc important de la casa fins el dia del Hina Matsuri. Si l’altar es queda més del compte a la casa, porta el mal auguri que la nena farà el mateix, per això l’endemà del Hina Matsuri s’ha de desmuntar, si no es fes, podria ser que la nena no s’arribés a casar mai. L’altar sol tenir la música de la cançó que les nenes canten aquest dia.
L’altar pot ser més gran o més petit, tot depèn de l’economia (perquè les nines són caríssimes! I moltes de les cases petites) però hi ha dues nines que no poden pas faltar: l’Odairisama (お内裏様 - l’emperador), i la Ohinasama (お雛様 - l’emperatriu), que estaran en el graó més alt. Si es pot fer un altar més gran, s’afageix un altre graó amb 3 nines, que són les Sannin Kanjo ( 三人官女- les acompanyants de l’emperatriu). Si es pot afegir un tercer graó, s’hi posaran 5 ninos, que són els Gonin Hayashi (五人囃子), músics que toquen els instruments que s’usen per a la música dels casaments japonesos. Cada any es pot anar afegint un graó diferent fins a tenir-ne 8. És l’àvia materna qui regala l’altar i les seves nines, és un costum que passa entre les dones de la família.
A l’altar també se li van posant Hina Arare o Hishimochi, dolços fets amb arròs, que fins el 3 de març no es poden menjar. El 3 de març la nena es pot menjar els dolços amb Shirozake (sake), i és típic també menjar Chirashizushi (vol d’arròs cobert de peix cru).
Els Hishimochi solen col.locar-se fent una espècie de piràmide, poden ser de diferents colors, i tot i que en cada regió del país poden variar (els colors o el significat), a la zona de Kanto (Tòquio) els colors tenen aquest significat: El rosa o vermell representa el cor, és a dir, la salut; el blanc la neu, és a dir, la puresa; el verd els arbres i les plantes de la primavera, és a dir, la vida. I tots junts representen els elemnents principals de la vida.
Els altars decoren no només les cases, sinó també comerços, l’escola... I els Hina Arare es poden trobar per tot arreu durant el mes de febrer i fins el 3 de març. De fet, després del dia del Setsubun, el tema comercial és el Hina Matsuri.
Si cliques sobre cançó podràs escoltar-la, i veure algunes imatges de l’altar.
A la fotofrafia de dalt es veu l'habitació que la família d'Akita destina durant un mes als altars, com que tenen moltes netes, tenen una pila de nines. A la d'abaix, a casa l'Aiko (que només té una nena), posa l'altar sobre el piano.
dijous, 8 de març del 2012
Nous Edificis a la Ciutat del Futur
És impressionant veure com canvien els edificis a Tokyo. Amb la història dels terratrèmols no deixen que cap edifici arribi a fer gaires anys d’història, i cada tant, els enderroquen i en tornen a construïr un de nou dotat dels últims avenços arquitectònics per tal de suportar millor, no només un possible terratrèmol de gran escala, sinó també els petits terratrèmols diaris, i de vegades gairebé imperceptibles, que succeeixen a Japó. Està clar que en aquest país no els passarà com en el nostre, la crisi del totxo no els arribarà. En tot cas, abans que els arribés, al.ludint que és per raons de seguretat, en tirarien a terra uns quants per canviar el paissatge urbà, i llestos!
Només fa 4 anys que vaig venir a Japó per primera vegada, i 3 hiverns que m'hi instal.lo, però en aquest poc temps he vist desaparèixer i aparèixer una gran quantitat d'edificis. Val a dir que es construeixen a gran velocitat, i que, si diuen que tal data acabaran l'edifici, en aquella data acordada l'edifici queda completat i a punt de fer servir! Tal qual passa a casa nostra, eh!
dijous, 1 de març del 2012
Tokyo Marathon 2012 -東京マラソン-

Aquest any he tornat a tenir la grandíssima experiència de córrer la Marató de Tòquio. El mes d'agost de 2011 vaig fer la preincripció, a l'octubre em van donar l'acceptació i vaig poder fer la inscripció, i diumenge 26 de febrer de 2012 va arribar el gran dia!
Hi ha una pila de gent que la vol córrer, i per això es fa un sorteig. De totes maneres, als estrangers ens és molt fàcil, hi ha unes places guardades pels que venen de fora i mai no s'omplen. En canvi, de cada 10 japonesos que fan la preinscripció només 1 la pot córrer!
Diumenge 26 de febrer el dia és bo, núvol i fred, ideal per a córrer! La cursa comença al peu de l’Ajuntament de Tokyo, al barri de Shinjuku -新宿-. Hi ha tonelades de gent al voltant dels gratacels de l’Ajuntament -都庁-, el lloc és immens. La gent surt en diferents calaixos, el meu és el D. Deixo la roba al camió que me la portarà fins a Odaibaお台場, i me’n vaig cap al wc. 8:10 començo a fer cua. Conto i hi ha 18 dones davant meu... espero... espero... a les 8:45 tanquen els calaixos, i la cua segueix immutable... "però què fan tanta estona al wc?!" penso, i em poso dels nervis... a les 8:40, per fi, entro al wc! me’n vaig corrent cap al calaix D i hi arribo! Pels pèls, però hi arribo! Aquest any he previst portar roba vella per llençar abans de començar a córrer, durant la mitja hora d’espera dins del calaix fa molt de fred!
9:10, tret de sortida! Visca! Comença la festa! Passem per davant del majestuós Ajuntament i de totes les personalitats de la ciutat, i atravessem el barri de Shinjuku. Hi ha milers de persones aglomerades per desitjar-nos sort, impressionant!
La marató és un carnaval, moltíssima gent va disfressada, alguns s’han currat molt la disfressa, d’altres només porten algun barret original, però fa que sigui tot un espectacle! Doraemons, Hello Kitty, empresaris, travestis, Ossets, cheerleaders, Sky Trees, Torres de Tokyo, Jesucrist, geishes, samurais... És impressionant com algunes persones poden aguantar la disfressa fins al final de la cursa!
El recorregut és fantàstic, ideal per a fer el turista, perquè es passa per tots els punts turístics: Shinjuku -新宿- (sortint de l'Ajuntament i passant pel Cocoun), Tokyo -東京- (bordejant el Palau Imperial -御苑-), Roppongi -六本木-(amb vistes a la Torre de Tokyo), Shinagawa -品川-, Ginza -銀座- (passant per totes les glamouroses botigues i edificis originals de diferents marques de cosmètics i roba, l’edifici en si és part de la publicitat), Asakusa -浅草-(encarant la porta Kaminarimon -雷門-), Odaiba -お台場- (acabant al Tokyo Big Sight)...
Des del Palau Imperial hi ha una llarga recta fins a Shinagawa, que després la fem de tornada, així que em creuo amb la gent que va més ràpida. Aquest any tinc el privilegi d’haver pogut sortir abans, i per tant, poder veure els que encapçalen la cursa, impressionant, corren que se les pelen! Els primers són un grup, tots negres; després un japonès tot sol... Amb les noies el mateix, les primeres totes negres, i darrere, les asiàtiques!
Entre Ginza i Asakusa (km 21 a 34) és igual que entre el Palau Imperial i Shinagawa, un camí d’anada i tornada per on et creues amb els corredors. A mi aquest troç és el que més em costa. Ja han passat molts kms, però encara en queden molts... haig de reconèixer, que aquest cop, en aquest tram se’m fa difícil! En algun moment hi ha alguna postal maca, com una fantàstica vista de l’Sky Tree (la nova torre de comunicacions, edifici més alt de Japó, acabat d’inaugurar!) Per sort es passa per Kaminarimon, el carrer principal d’Asakusa, jo visc al costadet i això m’anima una mica!
Durant tot el recorregut hi ha una pila d’avituallaments d’aigua i menjar (plàtans, raïm, gominoles, pa...), a més, la gent que anima també ofereix de tot (fruita, pastissets, sopa, beguda...). No hi ha km on no hi hagi gent animant. Els fa molta gràcia veure un estranger córrer, i noto que m'animen moltíssim, no només em diuen “Ganbate” (=vinga!, tu pots! paraula que els japonesos l’utilitzen en qualsevol ocasió), sinó q també em criden “Uaito! Uaito!” (=white, pronunciat a la japonesa), em fa molta gràcia, i realment em dóna ànims!
L’últim tram és dur, es el camí cap a Odaiba, i s’ha de creuar diferents ponts, és a dir, pujada i baixada... en aquestes alçades les pujades costen una infinitat, i les baixades ja no fan cap gràcia, però l’emoció de l’arribada em manté, falta poc per acabar!
Faig la volta al Tokyo Big Sight, i ja passo la línia d’arribada!!! El rellotge oficial marca 3:27:... no m’ho puc ni creure!!! Fantàstic, he aconseguit acabar i a més he fet marca!!! Temps real 3h 23min 52segons!!!
Ara els crits de la gent ja no diuen “Ganbate”, sinó “Otsukaresamadeshita!”, (=bona feina, aprox).
L’arribada és genial, a part de l'emoció, el gran regal són unes piscinetes per poser els peus en remull en aigua ben calenteta, senta a glòria!
Per sortir del Tokyo Big Sight sembla que s’hagi de fer una altra marató, el camí és llarg i ple de gent. Entre els corredors i els familiars, l’aglomeració és pitjor que els voltants de la Catedral de Barcelona per Nadal, però estic tan contenta, que fins i tot això em sembla meravellòs! De totes les entrades que hi ha per poder arribar a l’estació de metro d’Ariake només n’han deixat una d’oberta per tal que no s’hi faci un tap, i s’ha de fer un llarg camí. Em va entrant una gana terrible. Finalment, al arribar a Shinagawa, rebo l'àpat merescut.
Animo ferventment a tots aquells corredors que tinguin ganes de fer una marató èpica, a estar alerta al mes d'agost per a fer la inscripicó de la Tokyo Marathon 2013. Ens hi veiem!
Si estàs interessat en fer-la, pots visitar corredors.cat on faig una explicació més detallada del funcionament.
La foto on surto corrent és de l'any passat, encara no tinc les d'aquest any, però m'encanta perquè es veu un conillet! L'altre és ja un cop acabada! Si vols veure més fotos de la marató, sobretot de la prèvia, aquí les tens!