dimecres, 27 de gener del 2010

Tsukiji Market 築地市場



Visitar aquest mercat és una de les atraccions que més m'agrada d'aquesta ciutat, l'únic inconvenient és que per a que la visita valgui la pena, cal llevar-se ben d'hora i agafar el primer metro, que és a les 5h del matí! però el sacrifici val moooooolt la pena!

El Tsukiji és un dels mercats de peix més grans del món, s'hi pot veure una gran varietat de productes marítims: peixos, algues, crustacis... Els passadissos són estrets, i els treballadors van atabalats ja que han de preparar els productes ràpid per tal que surtin cap als meravellosos restaurants que després els serviran envoltats d'alga nori, sobre una bola d'arròs, o simplement tallats i ben presentat, i això fa que el passeig pugui esdevenir un tant perillós ja que has d'anar esquivant els carros i toros plens d'enormes peixos que es transporten des del punt de la subhasta fins a la parada on seran venuts; cap a fora del mercat directament cap a algun dels restaurants de la zona; o cap a dalt d'un camió per a ser traslladats cap a l'interior. Per aquest motiu els turistes no sempre hi som benvinguts, ja que no només caminem atordits per l'hora matutina, sinó que ens passegem pels passadissos amb tota tranquil.litat, gaudint de l'espectacle i fent fotografies de tot el que veiem, impedint que els treballadors puguin moure's amb rapidesa.

Aquest mercat va néixer en el segle XV, quan el Tokugawa Ieyasu va necessitar construïr un mercat per a proveïr de menjar el castell d'Edo (nom que rebia llavors la ciutat de Tokyo). El peix que el castell no comprava era venut al mercat Uogashi, prop de Nihonbashi 日本橋, fins que l'1 de setembre de 1923 hi va haver un gran terratrèmol que va arrassar la ciutat de Tokyo i el mercat va quedar totalment devastat. Al ser reconstruït es va traslladar al districte Tsukiji, on es troba ubicat actualment, i d'on ha agafat el nom.

El mercat obre gairebé cada dia a les 3h del matí, quan hi arriben gran quantitat de productes marítims des de totes parts del món; llavors els Oroshi Gyōsha (venedors majoristes) examinen les mercaderies i n'estimen el valor, preparen els productes, i els compradors amb llicència per a participar a la subhasta fan la inspecció per a determinar quins productes volen comprar i a quin preu. Entre les 5h i les 7h del matí es realitza la subhasta, a la qual abans els turistes hi podiem assistir, però la gran afluència de forans badocs (i alguns impertinents) que hi feien més nosa que servei, va fer que es prohibís l'entrada a tota persona aliena a la subhasta, així que actualment els turistes només podem recórrer els estrets passadissos de les paradetes on s'hi exposen els productes adquirits a la subhasta per a poder ser venuts a peixeters i restauradors. Tot i així, és una visita obligada quan es ve a Tokyo!

Impressiona especialment la preparació de la tonyina, els japonesos són grans amants del mar, i només a Japó es consumeix la meitat de la tonyina que es consumeix a tot el món! aquí anomenada "maguro" まぐろ, tot i que de tonyina n'hi ha de moltes classes, i una de molt apreciada és el "toro" とろ, es fàcil de distingir pel preu, bastant més elevat, i també per tenir un gust més selecte. Al mercat es pot veure com es distribueixen les tonyines i com les tallen i preparen per a ser venudes, les tonyines que arriben congelades es tallen amb grans serres elèctriques, i les no congelades són tallades entre 2, 3 o fins i tot 4 o 5 persones amb llargs ganivets de més d'un metre i ajudats amb taules de fusta per a que no trencar el producte, aquesta és una de les millors parts de la visita, és realment espectacular veure com tallen les tonyines! I sobta bastant que en un país extremadament net i higiènic com Japó, es pugui veure com les tonyines són arrossegades per terra i tallades per persones que fumen, de totes maneres, no impedeix que desperés aquestes tonyines se serveixin crues i estiguin impressionantment bones!

Però durant la visita també es pot veure com tallen les anguiles, com preparen safates amb caviar i ous de salmó, com envasen algues, com neden els calamars, vieires gegants, fugus (=ふぐ el peix que cal tenir una llicència per tallar-lo, perquè si no pot ser mortal), verats gegants i tota mena de peixos i crustacis.

El detall més bo de la visita és al final, un cop recorregut el mercat, es pot fer un esmorzar de sushi en un dels molts restaurantets que hi ha dins del mercat, i on serveixen uns plats de sushi, sashimi, makis... boníssims! potser és per aquesta última part que trobo la motivació per a visitar el mercat tantes vegades!


2 comentaris:

  1. A finals de març quan vingui la Clara! Suuuuuuuuuuushi per esmorzar!!!
    すしが大好き! すしを食べたい!

    ResponElimina