diumenge, 19 de gener del 2014

SISTEMA DE CALEFACCIÓ o VISCA EL KOTATSU!


Anava a fer una entrada sobre el que és “casa meva” aquest any, però trobo que el sistema d’escalfar les cases en aquest país és tan curiós, que he decidit dedicar-ne una entrada específica! Trobo curiós que tan pràctics que són els japonesos per a la majoria de les coses, i en canvi quan compres o llogues una casa rarament té calefacció central, sinó que cadascú ha de portar els seus aparells per escalfar-se, i fan servir molt les unitats de querosè, gas, o les d’alimentació elèctrica.

I això no passa només a Tokyo, on la temperatura mitjana a l’hivern és de 4º! Quan he viatjat cap al nord, tan a Hokkaido, l’illa gran més septentrional que està coberta per la neu la meitat de l’any; com a la regió d’Akita, al nord de Honshu (illa principal), coneguda com el “país de la neu”, les finestres de les cases a les que he estat eren exactament iguals que les de Tokyo, i els sistemes de calefacció també! Tot i que sembla ser que algunes cases noves d’aquestes zones comencen a tenir calefactors al terra, però són tan cars, que els utilitzen ben poc...

Les finestres de les cases no solen aïllar, i en moltes ocasions, com que és habitual utilitzar gas i querosè, a més a més tenen obertures de ventilació, cosa que significa que amb el fred que fa a fora, a la que s’apaga la calefacció, de seguida es refreda la casa. Les unitats que funcionen amb gas o querosè solen tenir algun dispositiu que fa que quan tenen una saccejada, ja sigui per un cop o per un terratrèmol, s’apaguin automàticament; també tenen un dispositiu que les apaga al cap de poques hores per evitar que els despistats dormin tota la nit inhalant el gas.

I el que és molt típic i fa que durant l’hivern les famílies estiguin reunides al voltant de la taula, és el kotatsu, que seria les antigues taules camilla, és a dir, una placa calefactora sota la taula, i aquesta rodejada de mantes, així hi poses les cames dins i les tens calentones. Aquest sistema ha estat la meva salvació els hiverns que he passat aquí, les mans es poden gelar al picar les tecles de l’ordinador, però almenys les cames estan calentetes. Quan el 2009 vaig arribar a la meva “casa” d’Asakusa em va semblar molt original que els meus companys de casa elaboressin un kotatsu, van tenir una magnífica idea! però he anat descobrint que no era res d’especial perquè aquí molta gent té un kotatsu a casa.

La meva conclusió a tot això, és que els japonesos han de tenir una resistència al fred totalment diferent, o que tan els fa passar fred.
A la foto es pot veure en Gorka en el kotatsu de la meva nova casa de Koenji.

1 comentari:

  1. Pobra! Et deu agradar molt Japó per venir-hi a pasar tant de fred!
    La placa de sota la taula no té perill de cremar les faldilles?

    ResponElimina