dilluns, 6 de febrer del 2012

Setsubun 節分

Els japonesos són molt treballadors, però tenen una gran quantitat de festivitats. Cada mes tenen una data marcada en el calendari en què succeeix un esdeveniment especial que fa que tota la població es volqui a celebarar la tradicional celebració. I això comporta que durant uns dies abans totes les botigues i per tot arreu es pot veure anunciada la celbració, amb els elements característics d’aquesta a la venta.

Setsubun significa “canvi d’estació”. Però en aquest cas Setsubun indica el dia de cap d’any, és a dir, que s’acaba l’hivern i comença la primavera. Com que antigament l’inici de l’any japonés coincidia amb el calendari xinès, això succeïa el 2 i 3 de febrer. Aquesta tradició va començar en l’època Muromachi (1336 – 1573).

El 2 de febrer es fa un ritual per tal de allunyar totes les coses dolentes que ens han acompanyat durant l’any (el dimoni) i deixar que les coses bones (la felicitat) envaeixi les nostres vides.

Aquest dia els japonesos van als temples Shinto per poder fer el ritual, encapçalat pels sacerdots, acompanyats de celebritats (com lluitadors de sumo) que tiren grans de soja (mame) per expulsar el dimoni de les seves vides i deixar via lliure a la felicitat, mentre es criden “Oni wa soto! fuku wa uchi!” (=鬼は外!服は内!). Que vindria a ser “Fora el dimoni! Que entri la felicitat!”. D’aquesta manera es fa fora simbòlicament els mals esperits, per deixar pas a la fortuna. El dimoni representa totes les malalties i les coses dolentes. Fent fora el dimoni de casa (“Oni wa soto!”), es permet a la felicitat i a la bona fortuna que entri (“Fuku wa uchi!”).

Aquest mateix dia al vespre, quan el pare arriba a casa, es posa una màscara de dimoni (que haurà pogut adquirir en qualsevol comerç, perquè en tenen a tot arreu), i els nens el reben tirant-li els grans de soja dient-li “Fora el dimoni! Qué entri la felicitat!” Obviament els pares estan encantadíssims de poder rebre els copets dels deliciosos grans de soja que els nens els tiren amb la màxima força possible, pensant que el pare és un terrible dimoni al que han d’aconseguir foragitar.

Després cal menjar tants grans de soja com tants anys tinguis. És a dir, que m’he hagut d’empassar 34 grans de soja per fer entrar la felicitat a casa meva. Val a dir que la soja la fan torradeta i saladeta, tipus quicos, i està boníssima!

És típic també menjar enormes makis, especials per a aquest dia.

Aquí us deixo algunes imatges d’aquest dia especial. Que la felicitat sigui amb vosaltres! Feliç any del Tigre!

2 comentaris:

  1. Mariona, que delicioso post !!!! Me encanta todos estos rituales... voy a aprovechar aquí, en la Patagonia para hechar para afuera todos los demonios de mi cuerpo ! Un beso grande y que la felicidad sea contigo todo el año también.

    ResponElimina
  2. Això això, tu també allunya les coses dolentes i queda't amb les bones!
    Ja ens explicaràs la propera festivitat japonesa. No serà pas la marató?
    Entrena't una mica més i això ja ho tens!

    ResponElimina