dimarts, 11 de febrer del 2014

11 DE FEBRER, DIADA DE LA FUNDACIÓ DE JAPÓ



L'11 de febrer és la Diada de la Fundació Nacional de Japó, es celebra que el 660a.C. l’Emperador Jimmu va accedir al tro. Es va decidir de celebrar aquest dia, per tal de fer que els japonesos estimessin encara més el seu país.

L’Emperador Meiji 明治天皇 (1868– 1912) buscava acabar amb qualsevol record de l’antic Shogun i guanyar més legitimitat. A més, d’aquesta manera l’Emperador Meiji lligava les seves normes amb el primer Emperador, el mític Jimmu, fill de la deesa Amaterasu, creadora del país. Originalment la festivitat es va dir el Dia de l’Emperador o Kigensetsu 紀元節. El Kigensetsu es va convertir en una de les celebracions més importants en el calendari japonès, però després de la II Guerra Mundial, la celebració va quedar abolida i no es va recuperar fins el 1966, amb el nom de Kenkoku Kinen no Hi 建国 記念の日, per tal de reforçar el patriotisme i l’amor a la nació.

No sé com deuria ser la celebració abans de la II Guerra Mundial, pel que sembla, prou sonada, però el que és ara, almenys a Tokyo, és simplement un dia de festa en què la majoria de la gent no va a treballar. Aquí a Japó els dies festius significa que les escoles i les oficines fan festa, però totes les botigues segueixen obertes, als japonesos els sembla ben estrany que diumenges i festius tinguem les botigues tancades!

Així avui hi ha hagut discurs del Primer Ministre Shinzo Abe per ennaltir el sentiment d'estima dels acutals japonesos a la seva nació, i agraïr el llegat que els avantpassats han deixat. 

2 comentaris:

  1. El torno a escriure perquè no sé què ha passat però se m'ha esfumat el comentari.
    Deia que la festa naconal japonesa coincideix amb el de certs republicans federalistes, no els del PSC, ja que també s'hi escaigué la data de la proclamació de la Primera República espanyola, el 1873, que sols va durar 11 mesos, la dels presidents Estanislau Figueres, Francesc Pi i Margall, Nicolás Salmerón i Emilio Castelar. Va acabar el 3 de gener de 1874 amb el cop d'estat del general Pavía, un precursor d'en Tejero, que va entrar a les Cortes amb la Guàrdia Civil i les va dissoldre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser l'Emperador Meiji era amic del general Pavía! Va ser també el 1873 que Meiji va decidir proclamar el dia, el cas és que aquell any la data coincidia amb el Cap d'Any Lunar i la gent es va confondre una mica sobre què s'havia de celebrar, i es va postposar 2 setmanes.

      Elimina