dissabte, 15 de febrer del 2014

Córrer al Voltant del Palau Imperial

Corredors al voltant del Palau Imperial.

El Palau Imperial (皇居) és el cor de Tokyo. No s’hi pot entrar perquè hi viu l’emperador i està prohibit, però se li pot donar la volta, el diàmetre té 5km exactes, i és ideal perquè es poden fer sense haver d’atravessar cap semàfor, potser per això és el lloc preferit dels corredors de la ciutat (i rodalies). 
El primer cop que en vaig sentir a parlar dels corredors al Palau Imperial va ser en el primer viatge a Tokyo. L'Aiko, la guia del viatge, em va explicar que els diumenges, el seu marit amb els seus amics hi anaven a donar unes voltes. L'Aiko viu a les afores de Tokyo, el seu marit hi va, deixa la bossa a terra en algun punt, i dóna voltes, quan acaba, la bossa segueix al seu lloc, intacta!

El Palau Imperial està enmig d’una zona de negocis, amb edificis altíssims plens d’oficines. Molts dels treballadors d’aquestes oficines abans o després de la feina canvien l’americana i la corbata per pantalons curts i unes bambes. A part, hi ha una pila d’estacions de tren i metro (Hibiya (日比谷), Takebashi (竹橋), Kanda (神田), Otemachi (大手町), Hanzomon (半蔵門), Sakuradamon (桜田門), Nagatacho (永田町)... que cauen molt a prop, a les que hi arriba també una pila de gent per anar a córrer, alguns d’aquests tornen a casa per dutxar-se, però la majoria aprofiten els “sentos” (銭湯) que hi ha al voltant.
La porta que es veu al fons és Sakuradamon.
Per vorejar el Palau no es pot fer en qualsevol sentit, els japonesos són molt ordenats i s’ha d’anar en el sentit contrari de les agulles del rellotge. Segons l’hora potser no importa gaire, però si s’hi va en hora punta és impossible intentar-ho fer al revés! I si ho fas, ja et fan saber que t'estàs equivocant. Sembla que l’Ajuntament de Chiyoda-Ku ja ha rebut queixes de corredors criticant-ne d’altres que anaven en sentit contrari, o fins i tot vianants que caminaven lents pel mig de la vorera (que en alguns trossos, no és gaire ample).

Un dels passos estrets que voregen el Palau Imperial.
Els diumenges part dels carrers que voregen el Palau Imperial estan tallats al trànsit per poder donar més lloc als corredors. Les hores puntes dels dia de cada dia són entre les 18:30 i les 21h, està pleníssim! Al matí... no hi he anat mai a comprovar-ho... I els caps de setmana també s’hi acumula molta gent.

Després de córrer, cap al “sento”, que és el bany públic, a Tokyo n’hi ha un munt. Solen disposar de dues seccions, una per homes i l’altra per dones, tot i que alguns només en tenen una, i depenent del dia o de l’hora, hi poden anar els homes o les dones. Tenen les típiques banyeres que tant els agrada als japonesos, amb l’aigua a uns 45º o 50º de temperatura i bombolletes d’hidromassatge. És comú entre els japonesos (no només entre els que van a córrer, sinó en la seva vida quotidiana), d’anar als “sento”, serveix no només per banyar-se, sinó també com a lloc per fer-hi vida social.

Els "sento" que hi ha al voltant del Palau Reial permeten canviar-s’hi, deixar les coses en una de les guixetes, sortir a córrer una estona, i a l’acabar, poder-se fer una dutxa i una banyera ben calenta! Ideal per relaxar els músculs!

Com que és el lloc més popular on els toquiotes corren, a part dels “sento” s’hi poden trobar altres instal.lacions on la gent pot anar a canviar-se i fins i tot a fer exercicis. El Palace Hotel, just davant, s’hi pot anar no només per una dutxa, sinó per fer exercicis i gaudir del seu impressionant Spa i piscina, mentre observes com d’altres encara corren.

El Run Pit és a l'edifici que es veu a la dreta.
També hi ha el Run Pit, just al costat de l’estació de Takebashi, m’hi va portar fa uns anys l’Asel, una amiga maratoniana que fa més de 10 anys que viu a Tokyo, i amb qui he compartit algunes voltes els diumenges. El Run Pit no té vistes, però està molt bé, té sala també per a fer estiraments i és clar, surt una mica més car que els sentos.

Un altre lloc on vaig de vegades és el Raffine, que en realitat és una cadena de centres de massatges, però en el cas del que està ubicat a Chiyoda-ku, té el servei de dutxa especial per als corredors! I si després et quedes pel massatge, ja és el pack ideal!


El fet que es vegi neu a totes les fotos, és perquè no trobo les fotos que havia fet altres vegades, i avui encara queda la neu de fa 2 dies... No és que sigui la imatge habitual!

2 comentaris:

  1. Sembla un lloc interessant per córrer. M'ha fet gràcia la disciplina que es respira!

    ResponElimina
  2. I amb la neu encara deu haver menys espai per corredors i vianants. M'imagino la cua de corredors darrera d'una velleta, esprant pacientment a que el camí s'eixampli, jeje. Quina sorpresa que en una metròpoli hi hagi un espai tan enorme i tranquil.

    ResponElimina